English versionEnglish

  +359 888 510 061
info@thereddoorshouse.com
#Български
Къщата с червените врати - Забавления
#НачалоЗа КъщатаЦени и заетостКъде се намирамеПолезна информацияКакво да правим в регионаСнимки от къщата и Родопите#
#
# # #
 

 Девин - панорамаЕднодневна екскурзия до град Девин
#
Девин е очарователно планинско градче, което за последните три години стана сцена на мащабни инвестиции, без това да се отрази на пасторалната атмосфера и забавения ход на времето тук. Хората са усмихнати и приказливи, не особено организирани, но с готовност помагат, ако се обърнете към тях. В чешмите тук тече вода, която в други градове купуваме като „Девин – изворна”, а тук е просто Балдаранска. Има няколко открити и закрити басейна със слабо минерализирана вода, която познаваме под името „Девин – минерална”. В двата SPA хотела – „Девин” и „Орфей” има и терапевтични топли басейни с Беденска минерална вода. В хотелите се предлага и богато гама SPA – процедури и масажи. Предлагаме ви да опитате някои от тях. Не ви препоръчваме ресторантите в големите хотели на Девин, защото храната там е безвкусна. Изключение в това отношение е семеен хотел „Исмена”, където храната обикновено е добре приготвена и изискана, а гледката от външната тереса е най-хубавата в Девин. На голяма тераса в сградата на общината се намира ресторант „Роял”. Има още две непретенциозни ресторантчета, които се посещават предимно от местни хора – „Юруците” и „В`ърбата”. Намират се от двете страни на главната улица, попитайте местни хора къде точно са.
Хотел ДевинНай-големият хранителен магазин е в началото на главната улица, точно до Пощата. Точно срещу него има магазин за козметика. Ако нямате бански със себе си, а искате да отидете на басейн, започнете търсенето с магазина за бельо срещу Бизнес център " Девин", отстрани на Културния дом.
Идеалният ден в Девин, според нас, би протекъл така:
#Тръгване от Солища до 9.30 часа, пристигане в Девин около 10.15. Ако не сте българи, предполагаме че програмата ще започне ½ час по-рано, което е по-добрият вариант :)
#Запазване на час за масаж или друга процедура в някой от двата хотела. Един съвет: ако искате масаж с ароматни масла, нека да е за по-късен час – 17 или 18 часа, защото е желателно да останете с тях поне два часа, вместо веднага да влизате в басейн. Цената на масажа е до 45 лева.
#Купувате си от магазина до пощата вода и плодове. Може и продукти за пикник, ако желаете такъв обяд. Добре е да си вземете от аптеката до пощата и репелент срещу комари и кърлежи, защото предстои разходка покрай река.
#В 11 часа сте на път за месността „Струилица”. Тръгва се от автогарата, без да се минава моста към центъра, шофира се успоредно на него около 2 км в западна посока. Асфалтовият път стига до паркинг, точно преди градския плаж и минерален басейн. На паркинга има карта на маршрута, но е малко подвеждаща. Продължете напред по асфалта, покрай басейна и все направо покрай реката. Носете фотоапарат. Предстои двучасова разходка сред късче от рая по обезопасена и уникална еко-пътека. Пътят до крайната точка – месността „Л`ъката” - е около час с паузи за вода (има изворна вода по пътя) и снимки. Когато минавате по висящите над реката мостове, обърнете внимание на растението, с което е обрасла влажната скала. Освен здравеца, който е добре познат, има друго растение с концентрично подредени месести листа и с розови или нежно лилави цветове (през юни). Това е Силивряк, Haberlea Rhodopaenzis, или по-известно като Орфеево цвете. Това ендемично растение може да престои 11 години хербаризирано с корените си, а след това да се върне към живот, ако попадне в подходящи условия. В Орфическите мистерии е символ на безсмъртието, а по Римско време и на Родопа планина. Крайната точка на разходката е просторна поляна, сгушена сред стръмни скали. Тук има малка къщичка и беседка. Отдайте се на половинчасово съзерцание, докато похапвате плодове. Ако не бързате за SPA процедури, организирайте си пикник.
Ако се движите по предлагания от нас времеви график между 12.30 и 13.00 часа тръгвате обратно. Пътят обратно тръгва нагоре в посока „Калето”, веднага след като пресечете моста към поляната. На върха има останки от средновековна крепост, където се е състояла последната епична битка за защита на града от османските завоеватели в края на 14 век. Ако не мислите за боеве, обаче, настроението ви ще е прекрасно, защото гледките по пътя са омайващи. Много е вероятно да видите виещи се над планината орли. След най-високата точка -  „Калето”, пътеката се спуска до позното място, откъдето до градския плаж остават 15 минути. Покрай басейна има ресторант и игрище за плажен волейбол, така че може да прекарате следобеда на плаж в планината.
# Около 13.30  сте обратно в Девин. Имате няколко възможности:

  1. Бърз обяд в местна кръчма (ако бързате, може и в Европейския ресторант на хотел „Орфей”), басейн, процедури, разходка из центъра.
  2. Разточителен обяд и наслаждаване на гледката от хотел „Исмена”, басейн, разходка
  3. Импровизация

Около 18 часа програма „Девин” е завършена. Ако на излизане от града  заредите с гориво от бензиностанцията на „Петрол”, ще получите подарък чаша кафе, което да пиете в колата, усмихвайки се на приятното усещане в тялото и душата си след един ден, прекаран в Девин.

#Обратно към "ЗАБАВЛЕНИЯ"

 
www.thereddoorshouse.com# За запитвания и резервации - телефон +359 888 510 061; email: info@thereddoorshouse.com