English versionEnglish

  +359 888 510 061
info@thereddoorshouse.com
#Български
Къщата с червените врати - Забавления
#НачалоЗа КъщатаЦени и заетостКъде се намирамеПолезна информацияКакво да правим в регионаСнимки от къщата и Родопите#
#
# # #
 

Триградското ЖдрелоЕднодневна екскурзия до Триград
#
За Триград може да се пише много, но по-добре да видите и усетите сами това, което би било написано тук. Дългият един час път между Солища и Триград е преживяване сам по себе си. Природата става все по-откровена, а сетивата ви все по-обострени. Спрете на паркинга пред пещерата „Дяволското гърло”, веднага след тунела покрай пропастта в центъра на Триградското ждрело. А сега забравете, че има такова измерение като време. Тук това става автоматично. Вземете си една бира и се предайте на веселяшкия чар на местните пещерняци и постоянно завръщащите се „триградманиаци”, които се мотаят наоколо. Най-вероятно ще се говори за мотори (това е истинската местната религия, не исляма), ще се задяват с новите туристки по уникалния за Триград маниер – смесица от пикантна директност и уважение, някой ще се провикне за песен... Програма за прекарване на един ден в това заградено от останалия свят местенце не може да се направи. Ако се слеете с атмосферата всеки миг е ценен и трансформиращ. Ще посочим само възможностите за активна почивка в Триград.
Пред входа на Дяволското гърло#Докато се мотаете с чаша течност в ръка по паркинга можете да посетите пещерерата „Дяволското гърло”. Когато влезете ще разберете защо се казва така. Легендата разказва, че оттук Орфей е влязъл в Хадес, за да върне Евридика в белия свят, но точно преди изхода не е издържал на изкушението да погледне назад, което е било условието, за да бъде пусната любимата му обратно сред живите. И наистина 60 метровият подземен водопад в Бучащата зала и чезнещата в незнайни земни недра вода е гледка, приковаваща вниманието. Мигът, в който прекрачите от стръмните подземни стъпала обратно в светлината на нашия свят, ще е миг на искрено тържество, че живеете.
#След като се свестите от впечатленията от естествения вход на пещерата, може да разгледате изхода й. Там се влиза с лодка и водач. Разходката трае около 20 минути и прилича на поклонение в подземен храм на мистериите. След грохота на пропадащата при входа на пещерата вода, тук е странно тихо. Водата се е губила из земните недра повече от два часа в разстояние, което по въздух е 300 метра. Мълчанието й след това възраждане е красноречиво.
Пещерата Дяволското гърло#След разходката с лодка под земята излизате замислен. За да се включите отново в общия тон на приповдигнато настроение, предлагаме ви да опитате скок с „Тролей на Тарзан” над пропастта в центъра на ждрелото. Гарантирано рязко покачване на адреналина.
#Всичко описано дотук отнема не повече от два часа, с паузи между отделните приключения. Емоциите, които ви обземат, обаче, са само бегъл намек за разтърсващите чувства при покоряването на Харамийска пещера, която представлява навързани една с друга малки и огромни кухини в отвесната, най-висока част на ждрелото срещу паркинга. Маршрутът е сякаш специално създаден, за да предизвика всички пространствени фобии: катерене по 30 метрова отвесна скала; провиране лазейки през тесни пространства; увисване 43 метра с въже в празно и кънтящо подземно пространство; стръмно катерене по корени на дървете; ходене по ръба на 300 метрова пропаст; слалом надолу по стръмен сипей... Пълен самоконтрол, а след миг пълно доверие в непознат, но станал най-близък човек; очакване, треска, облекчение и дълъг, пречистващ смях... Ако всичко това ви звучи по-скоро ужасявящо, отколкото привлекателно, попитайте тези, които се завръщат към Харамийска, защо го правят. „Защото тук наистина се усеща как животът вибрира в тялото и в душата” е отговорът.
За да изпитате тези неща е необходимо да направите резервация при водача на Харамийска пещера – Емо Бразгов: 0888 314658 ; 03040 265. Събирането на група става в 10 часа на паркинга пред Дяволското гърло.
#От паркинга пред Дяволското гърло тръгва още един уникален маршрут –  Via Ferata. По железни стъпала се изкачвате до върха на ждрелото, където има ботаническа градина с местни ендемични растения. На връщане минавате през Люлякова пещера. Ако сте с любим човек, запечатайте момента с целувка.
#Възможност за активно занимание в Триград предоставя и конната база в срещуположния край на селото. Двучасова разходка с кон покрай реката до идиличното селце Водни пад, ще даде възможност на очите ви да се изкъпят в първични цветове, на тялото ви да се слее с ритъма на различен живот, на мечтите ви да разцъфтят в мир с творението.
Цената на един час езда е 23 лева. Тел. За резервация 0886 018578 ; 032/ 640205
#Възможности за обяд в Триград:

  1. В ресторанта на хижа Триградски скали;
  2. В центъра на селото, в механата зад пощата;
  3. Зад кметството – „Камината” – оттук, обаче, често има оплаквания относно качеството на храната.

#Обратно към "ЗАБАВЛЕНИЯ"

 
www.thereddoorshouse.com# За запитвания и резервации - телефон +359 888 510 061; email: info@thereddoorshouse.com