Ягодина

Това очарователно планинско село са го кръстили така не заради многобройните горски ягоди, които тук наричат със сочното име зоници, а сигурно заради цвета на бузите и благите усмивки на местните жени.

Еднодневна екскурзия до Ягодина

Цветовите асоциации в името съответстват на цветовете, които ще видите в Ягодинска пещера. Последните километри преди пещерата са истинско приключение в шофирането – кара се по двупосочен еднолентов път покрай реката, в разлома на Буйновско ждрело.

Преходът под земята трае 1 час при температура 6 градуса по Целзий, така че си носете топли дрехи. Ягодинска пещера е богата на различни пещерни образувания и е една от най-красивите благоустроени пещери. Носете си фотоапарат. Входът е на всеки кръгъл час, а последната група влиза в 16 часа.

Има още един етаж на пещерата, който можете да посетите. Той не е красив, но има съхранено пещерно жилище от енеолита. Интерес тук представляла пещ за производство на керамични съдове, които тукашните жители са търгували с обитатели на други пещери в района. Разглеждането с беседата трае около 40 минути. Входът за този етаж се намира на 3 минути нагоре по течението на реката, след като излезете от тура в етажа с пещерните образувания.

Възможности за обяд – пред входа на Ягодинска пещера има ресторант, където може да обядвате.

Пред пещерата ще ви предложат разходка с джип до Орлово око – това е площадка точно под връх Свети Илия, надвиснал над ждрелото. Ако имате време и търсите повече тръпка – възползвайте се – гледката и усещането си струват.

Програма максимум за еднодневна обиколка по пещери от Солища е:
  1. Тръгване от Солища в 9.30 в посока Ягодинска пещера.
  2. Влизане в пещерата в 11 часа.
  3. Посещение на пещерното жилище от 12 часа.
  4. Обяд в ресторанта пред входа на Ягодинска пещера или в ресторант „Орфей” на разклона Тешел между Триград и Ягодина;
  5. Пристигане пред Дяволското гърло между 14.30 – 15.00 часа. Влизане в Дяволското гърло, влизане с лодка в изхода на пещерата. 

Търсене