Какво да правим в региона?

Разбира се да карате ски през зимата в Пампорово, което се намира на 14 километра от къщата. Най-близкият и най-нов лифт е само на 10 км, в село Стойките. И да си лекувате душата, съзерцавайки Родопите. Ако останете обаче повече дни и решите да опознаете региона, тук ви предлагаме няколко идеи за интересно изкарване:

В сайта www.pamporovo.me има изчерпателна информация за всички възможности и подходящи за посещение през лятото забележителности: езда, въжени тролеи за летене над пропасти, катерене, пещери, различни разходки и много други. Все пак като минимум, препоръчваме ви да се разходите поне до Орфеевите скали, където ще разберете как Орфей е черпел вдъхновение за омагьосващата си музика. Ако желаете повече тръпка – опитайте алпийския въжен тролей с дължина 140 м. по екопътека Невястата. Информация за нея тук - или тук.

Офроуд сафари с джип

За феновете на приключенията, подготвихме и нова атракция – офроуд сафари. Джипа побира до 8 човека, които могат да разгледат интересните кътчета на Родопите или да се насладят на барбекю, приготвено пред тях на красивите поляни. Цената на разходка с включено приготвяне на барбекю е 15 лева на човек, минимум 80 лева. Без барбекю – 10 лева на човек, минимум 50 лева.

Разходка с лодка

Ако обичате водата и желаете да погледнете под друг ъгъл на прелестите на Родопите, една разходка с лодка по водите на язовир Цанков камък ще ви даде този шанс.
Със собствени автомобили до язовира и разходка с лодка: 15.00лв на човек
мин. 40.00лв – до 3-ма души, мин. 80.00лв – над 3-ма души
Със собствени автомобили до язовира, барбекю и разходка с лодка: 20.00лв на човек
мин. 60.00лв – до 3-ма души, мин. 100.00лв – над 3-ма души
С джип до язовира и допълнителна разходка с лодка:
20.00лв на човек
мин. 90.00лв – до 3-ма души, мин. 110.00лв – над 3-ма души
С джип до язовира, барбекю и допълнителна разходка с лодка:
25.00лв на човек
мин. 100.00лв – до 3-ма души, мин. 130.00лв – над 3-ма души
* Максимален брой – 6 души

Разходки около Солища

От Солища през село Стикъл за Гела. Попитайте местни хора за черния път до Стикъл. По пътя между Стикъл и Гела има беседка, от която започва пътека за връх Турлата и останки от древна крепост. Тук може да прекъснете разходката и да се върнете в Солища по асфалтовия път. Ако продължите по коларския път за Гела, може да се приберете обратно по асфалтовия път, който тръгва от автобусната спирка в Гела.
По-издържливите ентусиасти-пешеходци могат да продължат през месността Свети Илия и махала Заевите до Широка лъка. До параклиса “Свети Илия”в края на юли се провежда гайдарско надсвирване, на което премерват сили майстори на гайдата не само от България. За гледката от там ще си спомняте дълго време, всяка нощ преди заспиване. Разходката може да продължи между 2 и 6 часа, в зависимост от това на кой етап ще решите да се върнете в Солища. Ако стигнете до Широка лъка през този маршрут, трябва някой да ви чака с кола, за да се приберете обратно. Носете си плодове, вода и сух пакет с храна.
Има вариант да извървите пътя в обратна посока като започнете от село Широка лъка (докъдето някой да ви закара). До Гела следвате зелената маркировка, която започва от хотел Широка лъка над Музикалното училище.

Добри идеи нали?

А ето и такива за еднодневни екскурзии с до 1 час шофиране в едната посока

Час шофиране може да ви прозвучи дълго, ако сте на почивка, но си струва заради възможностите, които ви се откриват и природните чудеса в сърцето на Родопите, които ще видите. Не се чудете на множеството стопаджии – това е традиционен начин за предвижване в района, защото няма удобен публичен транспорт. Ако сте отворени за сладка приказка – качете някой местен. Това е сгоден случай да се докоснете до колорита на тукашните хора и да научите повече неща за техния живот.Хората, на които им липсват градските условия, могат да пътуват на запад в посока курорта Пампорово и град Смолян.Препоръчваме ви, обаче, три дестинации в източна и южна посока: Девин предлага СПА и открити минерални басейни, а Триград и Ягодина приключения в пещери.

Девин

25 км
Девин е очарователно планинско градче, което за последните три години стана сцена на мащабни инвестиции, без това да се отрази на пасторалната атмосфера и забавения ход на времето тук.

Триград

39 км
За Триград може да се пише много, но по-добре да видите и усетите сами това, което би било написано тук. Дългият един час път между Солища и Триград е преживяване сам по себе си.

Ягодина

39 км
Това очарователно село е кръстено така не заради многобройните горски ягоди, които тук наричат със сочното име зоници, а заради цвета на бузите и благите усмивки на местните жени.
За още идеи и информация за региона, посетете www.photosafaribg.com и www.rhodopi.com
Търсене