Девин

Девин е очарователно планинско градче, което предлага много възможности за приятно и здравословно прекарване.

Еднодневна екскурзия до град Девин

Най-съвременните СПА и балнеоложки хотели, както и аквапарк с минерална вода хармонично съжителстват с пасторалната атмосфера и забавения ход на времето тук. Хората са усмихнати и приказливи, не особено организирани, но с готовност помагат, ако се обърнете към тях. В чешмите тук тече вода, която в други градове купуваме като „Девин – изворна”. 

Препоръките ни как да прекарате деня си в Девин зависят от сезона. Ако е зима и искате да отпуснете мускулите си от натоварването по снежните писти на Пампорово, СПА хотелите в града предлагат идеални условия за това. Предлагаме ви да се обадите предварително в някой от четирите големи хотела с минерална вода: Персенк, Орфей, Исмена или Девин. Хотелите предлагат голямо разнообразие от СПА процедури и масажи. Предлагаме ви да опитате някои от тях:


По отношение на кухнята, обикновено най-добре се представят в хотел „Исмена“. Непретенциозен малък ресторант с камина, където се предлага вкусна храна и се посещава предимно от местни хора е „Юруците“. A най-големият хранителен магазин е в началото на главната улица, точно до Пощата.През лятото имате още вълнуващи възможности! В град Девин има уникален Термален Аквапарк с 2 вида минерална вода – Девинска и Беденска. Повече за здравословното изкушение може да разберете в сайта им –Аquaparkpersenk.com


Ако искате да имате по-активен ден, в който да съчетаете много неща, то идеалният ден в Девин, според нас, би протекъл така:
  • Тръгване от Солища до 9.30 часа, пристигане в Девин около 10.15.
  • Запазване на час за масаж или друга процедура в някой от SPA хотелите. Един съвет: ако искате масаж с ароматни масла, нека да е за по-късен час – 17 или 18 часа, защото е желателно да останете с тях поне два часа, вместо веднага да влизате в басейн.
  • Купувате си от магазина до пощата вода и плодове. Може и продукти за пикник, ако желаете такъв обяд. Добре е да си вземете от аптеката до пощата и репелент срещу комари и кърлежи, защото предстои разходка покрай река.
В 11 часа сте на път за местността „Струилица”. Тръгва се от автогарата, без да се минава моста към центъра, шофира се успоредно на него около 2 км в западна посока. Асфалтовият път стига до паркинг, точно преди градския плаж и минерален басейн. На паркинга има карта на маршрута, но е малко подвеждаща. Продължете напред по асфалта, покрай басейна и все направо покрай реката. Носете фотоапарат. Предстои двучасова разходка сред късче от рая по обезопасена и уникална еко-пътека (Възможно е да изчезне телефонната връзка). Пътят до крайната точка – местността „Л`ъката” – е равен и трае около час с паузи за вода (има изворна вода по пътя) и снимки. Когато минавате по висящите над реката мостове, обърнете внимание на растението, с което е обрасла влажната скала. Освен здравеца, който е добре познат, има друго растение с концентрично подредени месести листа и с розови или нежно лилави цветове (през юни). Това е Силивряк, Haberlea Rhodopaenzis, или по-известно като Орфеево цвете. Това ендемично растение може да престои 11 години хербаризирано с корените си, а след това да се върне към живот, ако попадне в подходящи условия. В Орфическите мистерии е символ на безсмъртието, а по Римско време и на Родопа планина. Крайната точка на разходката е просторна поляна, сгушена сред стръмни скали. Тук има малка къщичка и беседка. Отдайте се на половинчасово съзерцание, докато похапвате плодове. Ако не бързате за SPA процедури, организирайте си пикник.
Ако се движите по предлагания от нас времеви график между 12.30 и 13.00 часа тръгвате обратно. Пътят обратно тръгва нагоре за около 800 метра в посока „Калето”, веднага след като пресечете обратно моста. На върха има останки от средновековна крепост, където се е състояла последната епична битка за защита на града от османските завоеватели в края на 14 век. Ако не мислите за боеве, обаче, настроението ви ще е прекрасно, защото гледките по пътя са омайващи. Много е вероятно да видите виещи се над планината орли. След най-високата точка – „Калето”, пътеката се спуска до позното място, откъдето до градския плаж остават 15 минути. Покрай басейна има ресторант и игрище за плажен волейбол, така че може да прекарате следобеда на плаж в планината. Ако времето е хладно или вали, най-приятното занимание е да влезете в джакузито с гореща минерална вода. Помолете да ви запалят камината в ресторанта, за да се изсушите пред огъня. Ако се движите по предлагания от нас времеви график между 12.30 и 13.00 часа тръгвате обратно. Пътят обратно тръгва нагоре в посока „Калето”, веднага след като пресечете моста към поляната. На върха има останки от средновековна крепост, където се е състояла последната епична битка за защита на града от османските завоеватели в края на 14 век. Ако не мислите за боеве, обаче, настроението ви ще е прекрасно, защото гледките по пътя са омайващи. Много е вероятно да видите виещи се над планината орли. След най-високата точка – „Калето”, пътеката се спуска до позното място, откъдето до градския плаж остават 15 минути. Покрай басейна има ресторант и игрище за плажен волейбол, така че може да прекарате следобеда на плаж в планината.

Ако не решите да прекарате остатъка от деня си на плаж тук, най-рано около 13.30 може да сте обратно в Девин. Имате няколко възможности:
  1. Бърз обяд в местна кръчма, разходка из центъра.
  2. Басейн, SPA процедури.
  3. Да се запознаете с някой местен човек и да се отдадете на сладки приказки. Научават се интересни истории.
  4. Да шофирате до Триград или Ягодина и да посетите една от пещерите.
В късния следобед вашето приключение в Девин може да приключи. Добра идея е да заредите гориво като напускате града.
Търсене